Vanaf komende herfst lanceert Alphabet haar nieuwe deelautoproject in stappen. Na Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland is Nederland als volgende land aan de beurt bij het uitrollen van het Alphacity-concept.  Officieel is nog sprake van een pilot, maar volgens marketingdirecteur Anne Brons is het beslist meer dan een uitprobeersel. "Tot nu toe is Alphacity succesvol ontvangen. Veel bedrijven hebben behoefte aan poolauto’s, maar haken af door de bijbehorende rompslomp."

De door de BMW Group ontwikkelde techniek in de Alphacity-auto’s moet dit probleem ondervangen: gebruikers melden zich online aan en krijgen vervolgens een sleutelloze toegang tot de auto door middel van een RFID chip. De chip en de elektronica staan in verbinding met een centraal systeem dat onder meer zorgt voor het aan- en afmelden van de gebruikte auto’s. De gebruiker kan alles regelen via het interactieve display op het dashboard. Het systeem geeft ook aan als er getankt moet worden en heet foolproof te zijn.  Brons: "Je kunt geen passen meer kwijtraken en hebt geen gedoe meer met sleutelkastjes. Klanten hebben totaal geen omkijken meer naar het beheer."

Voorlopig is het systeem voorbehouden aan modellen van BMW en Mini. Alphabet gaat zeker ook kijken hoe Alphacity gekoppeld kan worden aan mobiliteitsbudgetten. "Het is een mooie tool om een auto slechts een deel van het jaar te gebruiken, dus daar liggen beslist mogelijkheden", besluit Brons.