In het specifieke geval wenste de werkgever een aanpassing door te voeren uit het oogpunt van harmonisatie van functies. De kantonrechter in Leeuwarden vond dit argument echter niet goed genoeg.

Wat de werknemer enorm in deze zaak heeft geholpen is het feit dat er sprake was van een gedegen autoregeling, benadrukt VAVDZ. Deze autoregeling had bijvoorbeeld geen éénzijdig wijzigingsbeding. Hierdoor heeft een autoregeling waarde en kunnen de spelregels tijdens de wedstrijd niet zomaar worden veranderd.

De rechter oordeelde dat de werkgever geen voldoende zwaarwichtig belang heeft om de autoregeling te laten vervallen. De werkgever werd veroordeeld tot het ter beschikking stellen van een gelijkwaardige (lease)auto, op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 1.000,- per dag en het betalen van de proceskosten.

VAVDZ zegt in een reactie blij te zijn met deze uitspraak want een auto is een vorm van loon in natura en het afnemen van een leaseauto is hetzelfde als een loonsverlaging. De zorgvuldige autoregeling die ten grondslag lag aan deze zaak heeft geholpen om de zaak tot een goed einde te brengen. VAVDZ adviseert berijders om geen autoregeling te tekenen waar een éénzijdig wijzigingsbeding in staat.

Bron: Autoleasewereld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding