Dat stelt het rapport ‘Leasing en factoring: kansrijke Financieringsinstrumenten’ waar onder andere de VNA opdracht toe heeft gegeven.

Deze alternatieve vormen van financiering, zoals autoleasing, equipment leasing en factoring, staan echter niet bij elke MKB-er goed op het netvlies, concluderen de onderzoekers. Tot de opdrachtgevers van het rapport behoren, naast de VNA het ministerie van Economische Zaken, FAAN (factoring) en NVL (leasing).

Autoleasing, equipment leasing en factoring hebben de ondernemer vooral werkkapitaalgerelateerde voordelen te bieden, zo stellen de onderzoekers van Panteia, die het rapport opstelden. De MKB- ondernemers die al gebruik maken van leasing en factoring waarderen de voordelen, vooral om het werkkapitaal ontlastende effect.

Ook het gebruikersgemak wordt gewaardeerd. Full operational lease ontzorgt de ondernemer op het gebied van onderhoud en reparatie. Factoring geeft de ondernemer de mogelijkheid het beheer en de administratie van de debiteurenportefeuille geheel uit handen te geven.

Er zijn echter de nodige vooroordelen, stelt het rapport. Het MKB denkt dat (auto)leasing en factoring duur zijn en hangen erg aan hun huisbank. Leasing en factoring hebben last van ‘onbekend maakt onbemind’. Terwijl daadwerkelijke gebruikers van (auto)leasing juist erg positief zijn over hun ervaringen. Een ruime meerderheid van hen geeft aan deze instrumenten in de toekomst te zullen blijven gebruiken.

De drie branche-organisaties gaan hun alternatieven voor bankenfinanciering meer onder de aandacht brengen van het MKB. Een begin daartoe is al gemaakt: het rapport werd overhandigd aan Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland.

Bron: Autoleasewereld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding