Leasend Nederland blijft dus erg terughoudend tegenover de inzet van nieuwe auto’s. Aangezien er vorig jaar om deze tijd juist een hausse aan leaseafleveringen aan de orde was, beliep het dalingspercentage vorige maand een relatief hoge score: min 39 procent. In mei 2012 ging het immers nog om 12.616 nieuwe leaseauto’s. Dit en meer blijkt uit cijfers van VWE, bewerkt door Aumacon.

Ook voor juni wordt een zware terugval verwacht. In juni 2012 (de laatste maand van de vorige fiscale stimuleringsregeling) werd een topscore genoteerd van 20.836 nieuwe leaseauto’s. Vervelend voor de vele noodlijdende autodealers, maar de leasesector zal er niet om malen. Uit recente cijfers van koepelorganisatie VNA bleek dat het totale leasewagenpark nauwelijks gekrompen is – ondanks de barre economische tijden. Eind eerste kwartaal van dit jaar hadden de VNA-leden 507.320 personenauto’s in beheer, 431 auto’s minder dan een kwartaal daarvoor. Deze minieme daling had ook nog eens vooral een administratieve reden: een van de leasebedrijven werd van de VNA-ledenlijst geschrapt. 

Meer leasecijfers op www.aumacon.nl.

Naast de autodealers voelen natuurlijk ook de auto-importeurs de gevolgen van de verminderde vervangingsvraag van de leasebedrijven. Marktleider Pon lijdt veruit het meest. Topmerk Volkswagen zag zijn afzet dit jaar (in de eerste vijf maanden) met 50,7 procent onderuit gaan, maar ook Audi, Seat en Skoda daalden dit jaar al harder in volume dan de markt. Ford – dat opklom naar de tweede plek in het leaseklassement – houdt de schade beperkt. Met name de Focus Wagon (14%) stuwt de cijfers van Ford op waardoor het volumeverlies van het hele merk beperkt blijft tot een min van 1,3 procent. Renault volgt op drie, mede door dé hit van het Franse merk, de (14%) Megane Estate. Toyota (8e plek) is het enige volumemerk dat het dit jaar beter doet bij de leaserijders, met dank vooral aan de populaire (14%) Prius Wagon. Daarmee wordt de teloorgang van zustermerk Lexus enigszins opgevangen. Werden vorig jaar tot en met mei nog 1.435 Lexussen (vrijwel allemaal CT200h) in de lease verkocht, dit jaar in dezelfde periode nog maar 285.

 

leasemodellen

 

 

 

 

 mei 2013

1

Renault

Megane estate

682

2

Ford

Focus wagon

478

3

Volkswagen

Golf

266

4

Volkswagen

Up!

206

5

Volvo

V40

189

6

Volkswagen

Polo

165

7

Audi

A3 sportback

159

8

BMW

3-serie

157

9

BMW

3-serie touring

143

10

Ford

Fiesta

142

 

Bron: VWE; bewerking: Aumacon

         

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding