Bij verkeersovertredingen met een leaseauto die op naam van de leasemaatschappij geregistreerd staat, krijgt de leasemaatschappij de betreffende bekeuring. Deze bekeuring wordt vervolgens, afhankelijk van wat de afspraken zijn, doorgestuurd naar de leaserijder of direct betaald en doorbelast. Als de boete is betaald, is de verkeersovertreding hiermee afgewikkeld. Leaserijders die veelvuldig overtredingen begaan, krijgen op deze wijze geen strafverzwaring.

Dit gaat echter veranderen, zoals eerder dit jaar al bekend werd. Maar de definitieve datum is nog niet bekend. Leasemaatschappijen worden dan verplicht om bij zware verkeersovertredingen (zoals een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 30 km/uur) klantgegevens te verstrekken aan het CJIB.

Alphabet zegt dat ze in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in principe geen leaserijdergegevens aan het CJIB verstrekken, tenzij dit wettelijk verplicht is. Het CJIB kan deze gegevens echter wel opvragen bij de werkgever, waarna de berijder een strafbeschikking ontvangt en deze wordt geregistreerd bij Justitie. Het Openbaar Ministerie bepaalt de vervolgstappen voor leaserijders die nogmaals een zware overtreding begaan. Dit kan leiden tot een hogere boete, maar ook tot een dagvaarding voor de rechtbank.

Bron: Autoleasewereld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding