De informatieoverdracht is omstreden: volgens juristen is waarschijnlijk de privacywet overtreden. In stelt Rijkswaterstaat dat het gaat om abusievelijke doorgifte van data.

de kwestie is aan het licht gekomen door onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Afgelopen maand registreerde Rijkswaterstaat met camera’s de kentekens van 750 duizend auto’s. Iets minder dan een derde van de berijders (160 duizend) kreeg aansluitend per brief het verzoek mee te doen aan een enquête. 7500 mensen van deze geselecteerde groep leaset een auto bij Arval; zij kregen het verzoek indirect onder ogen. De uitnodiging was eerst gestuurd naar de leasemaatschappij. Pijnpunt is dat het schrijven alle locaties en tijdstippen vermeldt waar het kenteken van de Arval-rijder vorige maand is geregistreerd. Deze privégegevens mogen volgens juristen die RTL Nieuws benaderde voor een reactie niet zomaar aan de leasemaatschappij worden verstrekt.

Rijkswaterstaat erkent in de fout te zijn gegaan en belooft beterschap. Inmiddels heeft de PvdA-kamerfractie erop aangedrongen dat Rijkswaterstaat in 7500-voud een excuusbrief stuurt.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding