Het wagenpark en het marktaandeel van LeasePlan Nederland is in 2014 gegroeid in een dalende leasemarkt (-4%), zo liet de leasemaatschappij weten. Vooral in de tweede helft van het jaar zag LeasePlan een forse toename in het aantal bestelde auto’s met de decembermaand als meest opvallende uitschieter. Deze ontwikkeling werd mede veroorzaakt door een licht aantrekkende markt in het laatste deel van het jaar. Daarnaast wisten veel leaserijders op de valreep nog te profiteren van de relatief gunstige bijtellingsregels.

MediaMarkt

LeasePlan realiseerde het afgelopen jaar groei binnen bedrijven met zowel grote als kleinere wagenparken. Zo zag de leasemaatschappij een forse groei in de verkoop van leasecontracten via internet met vooral zzp’ers en mkb’ers. LeasePlan verwacht dat deze trend doorzet. Opvallend was de samenwerking met MediaMarkt. Met deze actie verkende LeasePlan voor het eerst het terrein van de privélease. De actie in oktober/november 2013 leverde zo’n elfhonderd contracten op. LeasePlan en MediaMarkt hebben de actie overigens herhaald in januari 2015.
Elektrisch in lift, stabilisatie hybrides

De grootste verandering voor leaserijders in 2014 was voelbaar in de portemonnee. Leaserijders betaalden in 2014 meer voor hun leaseauto door de aangescherpte bijtellingsregels. Men koos afgelopen jaar iets vaker voor een elektrische auto, ondanks de bijtelling van vier procent ten opzichte van nul procent in 2013. Wel werden er minder ‘gewone’ hybrides besteld. Het aandeel bestelde plug-ins bleef nagenoeg gelijk. LeasePlan verklaart de stabilisering in (plug-in) hybrides door de verhoogde bijtelling van nul naar zeven procent voor auto’s met een uitstoot tot 50 gram CO2 per kilometer. Anderzijds zou het komen door een beperkt aanbod van aantrekkelijke plug-in hybrides. Pas eind 2014 is het aanbod verruimd met gangbare modellen als de Volkswagen Golf GTE, de Audi A3 e-tron en de Ford C-Max. In 2015 zal het aanbod plug-in hybrides verder toenemen.

Schoner wagenpark

De aanscherping van de CO2-grenzen heeft een flink stimulerende werking op de ‘vergroening’ van het wagenpark. Met name de nieuwste benzineauto’s werden zuiniger. De gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer daalde (bij de LeasePlan-vloot) van 98 naar 94 gram bij diesels en van 106 naar 100 gram bij benzinemodellen. De overheid heeft als doelstelling de uitstoot (in 2016) te laten dalen van 102 gram naar 101 gram per kilometer.

2015: marktherstel en lastenverzwaring

LeasePlan verwacht dat de markt in 2015 weer wat verder zal aantrekken. De veranderende bijtellingsregels zullen wederom grote invloed hebben op de keuze van leaserijders want zij moeten meer gaan betalen voor dezelfde auto. Zo valt de Skoda Octavia stationwagon straks in de 20%-bijtellingcategorie, wat neerkomt op een lastenverzwaring van zo’n zevenhonderd euro netto per jaar. De leasemaatschappij gaat ervan uit dat de populairste modellen wederom uit de 14%- en 20%-bijtellingcategorie zullen komen. In de 14%-categorie zijn dit voornamelijk plug-in hybrides en kleine modellen. Ook worden er begin 2015 veel aardgasauto’s en zuinige diesels aangeboden. LeasePlan verwacht bovendien dat volelektrische auto’s verder terrein zullen winnen, mede vanwege de laagste bijtelling. "De infrastructuur voor de elektrische auto is het afgelopen jaar enorm verbeterd", constateert directeur Berno Kleinherenbrink van LeasePlan. "Het aantal oplaadpunten en snellaadpunten is het afgelopen jaar verdubbeld en zal naar verwachting verder toenemen. Dit vergemakkelijkt de keuze voor volelektrisch rijden."

Kleinere auto’s

De populaire modellen van 2015 zijn volgens LeasePlan de Peugeot 208, de Renault Clio, de Volkswagen Polo en nog kleinere modellen zoals de VW Up, Skoda Citigo en Seat Mii. De voornaamste reden is dat deze modellen een bijtelling kennen van veertien procent. De leasemaatschappij gaat ervan uit dat het aanbod in de loop van het jaar verruimt omdat fabrikanten uitgedaagd worden met zuinigere versies te komen. Ook verwacht LeasePlan dat leaserijders hun auto’s dit jaar eerder zullen vervangen omdat de bijtellingsregels per 1 januari 2016 weer fors worden aangescherpt. Kleinherenbrink: "Dit jaar wordt interessant voor de lease waarin alle spelers worden uitgedaagd om in te spelen op de veranderende behoeften in mobiliteit, kostenvoorspelbaarheid en flexibiliteit. Voor LeasePlan zelf ligt de nadruk dit jaar op verdere verkenning van de mogelijkheden rondom privélease en op verdere groei in het mkb- en zzp-segment."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding