Dat blijkt uit een peiling door LeasePlan Nederland onder 350 leaserijders, Velen van hen geven nu al aan actief te gaan zoeken naar alternatieven. De leasemaatschappij denkt dat de markt wel eens acht tot tien procent zal dalen als gevolg van de hogere bijtellingstarieven.

Twee op de drie leaserijders vindt het bijtellingstarief van 22 procent (veel) te hoog, blijkt uit de peiling. Momenteel ligt de gemiddelde waarde van een leaseauto rond de dertigduizend euro. Bijna de helft van de leaserijders geeft aan vanaf 2017 een goedkopere auto te kiezen om de maandlasten laag te houden. Bovendien denken leaserijders door de hogere bijtelling na over alternatieven als elektrisch rijden (15 procent); sommigen overwegen volledig af te zien van een zakelijke leaseauto (tien procent).

De wijzigingen in het fiscale beleid hebben forse gevolgen voor de leasemarkt. Uit het onderzoek blijkt dat bijna zeventig procent van de leaserijders zich bij het afsluiten van een nieuw contract laat leiden door de hoogte van de bijtelling. LeasePlan verwacht dan ook dat de zakelijke leasemarkt met circa acht tot tien procent zal dalen als gevolg van de hogere tarieven.

Eén op de tien leaserijders geeft aan private lease te overwegen. Naar verwachting zal het aantal particuliere leaseauto’s dit jaar verdubbelen, van vijftien- naar dertigduizend. LeasePlan verwacht dat deze aantallen als gevolg van het nieuwe fiscale regime vanaf 2017 verder omhoog schieten.

Overigens wordt de vereenvoudiging van het fiscale bijtellingsbeleid naar twee bijtellingscategorieën wel goed ontvangen door leaserijders. Ook LeasePlan ervaart deze ontwikkeling als positief, gezien de stap in de richting naar betalen naar gebruik. Een woordvoerder: "Uit het onderzoek blijkt opvallend genoeg dat een meerderheid (53 procent) van de leaserijders inmiddels positief staat tegenover het invoeren van betalen naar (privé)gebruik. Dit zou ook in hun ogen leiden tot een meer realistische bijtelling."

Bron: Trendsinautoleasing.