Free-Floating is gebaseerd op de enkele reis, waarbij een gebruiker binnen een vastgesteld gebied (in dit geval: een cirkel om het centrum van Rotterdam) een auto kan ophalen en die op een willekeurige andere plek binnen het gebied terugbrengt. De auto’s zijn hiertoe voorzien van een stadsbrede parkeervergunning. De locatie van iedere auto wordt onder meer via een app aangegeven.

Gebruik via app
Het gebruik van deze deelauto’s is kinderlijk eenvoudig vanaf een smartphone, via de app van Witkar. De gebruiker opent de app, selecteert de gewenste auto en legt die vast. Hij of zij ontvangt dan een bevestiging van reservering en een pincode, daarmee openen de deuren via de app. Voer de unieke pincode in en de auto start. "Wij rekenen af per seconde, dat is de eerlijkste methode. In tegenstelling tot klassiek autodelen is bovendien het vooraf reserveren niet meer nodig. de gebruiker kan op ieder gewenst moment een onbezette auto voor zichzelf reserveren, voor onmiddellijk gebruik", aldus directeur Hemmie Kerklingh van KAV Autoverhuur. Ten opzichte van klassiek autodelen is er nog een groot voordeel, aldus Kerklingh. "De methode is nog efficiënter in het gebruik van parkeerruimte dan gewoon autodelen omdat niet met gereserveerde parkeerhavens wordt gewerkt. Free-Floating combineert zo de voordelen van autodelen, zonder het nadeel van een rigide weginrichting en beslag op de openbare ruimte."

Rotterdam en Den Haag 

Rotterdam is een mooi begin, maar Kerklingh wil meer. "Op dit moment hebben wij vijftig Smarts Forfour beschikbaar in Rotterdam. De verwachting is dat we wekelijks met vijf auto’s uitbreiden tot een voorlopig totaal van driehonderd auto’s. Wij zijn super enthousiast over dit nieuwe concept en zijn blij met de mogelijkheden die de stad Rotterdam voor autodelen biedt. Het wordt waarschijnlijk vervolgd in Den Haag."