Nog steeds is kostenbesparing zeer belangrijk, maar bijvoorbeeld ‘meer flexibiliteit voor de medewerkers’ en ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ zijn bij bedrijven sterk in belang toegenomen.

VNA is dit jaar naast Automobiel Management en RDC Centraal Bureau Mobiliteit Informatie opnieuw partner van het NZO 2015. De belangrijkste conclusies volgens de VNA zijn:

  • de leasemaatschappij is de belangrijkste mobiliteitspartner voor bedrijven;
  • zakelijke rijders blijken minder bereid dan afgelopen jaren om hun mobiliteit milieu- en kostenbewuster in te richte;
  • privé lease wordt vaker mogelijk gemaakt door werkgevers. Maar berijders zien privé lease niet zitten voor zakelijk gebruik.
  • grote financiële risico’s bij werkgevers met poolauto’s (Brancheregeling Deelauto Privégebruik).

In een reactie zegt VNA-directeur Renate Hemerik dat leasemaatschappijen door de ervaring en beschikbaarheid van cijfers en feiten "heel goed in staat zijn om voor ieder type bedrijf een passend advies op maat te geven. Dat dit via het NZO ook door bedrijven wordt erkend, bewijst dat leasemaatschappijen steeds meer groeien in de rol als specialist op het gebied van mobiliteit."  

Niet alle wetenswaardigheden, prognoses en crossingen zijn opgenomen in het rapport. Vanaf dit jaar is het mogelijk om een abonnement te nemen op het online NZO-dashboard. De gebruiker krijgt dan toegang tot alle onderzoeksdata en kan zelf analyses maken en dwarsverbanden ontdekken. Gedefinieerde grafieken en onderzoeksresultaten kunnen met een druk op de knop worden gedeeld met collega’s of in een presentatie geplaatst.