De nieuwe dienst is zonder grote publicitaire tamtam van start gegaan: enkel een bericht in de oktober-editie van bondsblad Kampioen. Dit heeft binnen anderhalve week geresulteerd in tot op heden circa honderd aanvragen. Ferry Smith (directeur Public Affairs) vindt dat een goede respons, hoewel een harde doelstelling over aantallen contracten niet is geformuleerd. "We hebben meer interesse in hoe de curve zich de komende tijd ontwikkelt. Is dit een blijvertje of niet?"

Hoge aanschafkosten 

Voor de ANWB zijn er diverse argumenten om namens zijn ruim vier miljoen leden in private lease te stappen. Onverwachte reparatie, hoge aanschafkosten en maatregelen van de overheid op het gebied van milieu en belastingen "maken autorijden niet altijd tot een feestje." De combinatie van zekerheid omtrent de kosten en de betrouwbaarheid van een nieuwe auto stuwt de interesse van consumenten in private lease. Eerdere acties van LeasePlan met MediaMarkt en V&D fungeerden wat dat betreft als wegbereiders.

Volgens Smith heeft een peiling geleerd dat ongeveer een kwart van de ANWB-leden in elk geval interesse heeft in de nieuwe dienst. Met LeasePlan bestond al langer een samenwerking; de pechhulp van gestrande LeasePlan-rijders bijvoorbeeld loopt via de Wegenwacht. Bij het kiezen van een partner voor de nieuwe dienst zijn echter meerdere leasemaatschappijen tegen het licht gehouden. De uiteindelijke keuze is volgens Smith ingegeven door de marktbewerking van LeasePlan op het nieuwe terrein private lease. Daarbij hechtte de ANWB sterk aan soepele voorwaarden bij onverhoopte ontbinding van het contract. Met als uitkomst dat bij onverwachte persoonlijke omstandigheden – overlijden, gedwongen ontslag, 80% arbeidsongeschiktheid, echtscheiding c.q. ontbinding van partnerschap – de overeenkomst direct en zonder extra kosten worden beëindigd.

Vanaf 209 euro

Aan de modellenzijde is er keuze uit een Toyota Aygo (vanaf 209 euro), Volkswagen Polo (299), Audi A1 (354), Skoda Octavia (389), Opel Mokka (424) en een Volvo V40 (479). Inbegrepen zijn reparatie en onderhoud, WA autoverzekering en cascodekking, schadeverzekering inzittenden, motorrijtuigbelasting, bandenvervanging, afleveringskosten, verwijderingsbijdrage, schadeherstel en glasreparatie. Brandstof is niet inbegrepen. Verder krijgen deelnemers het pakket Wegenwacht Nederland Standaard. Is iemand al lid, dan wordt het bedrag in mindering gebracht, ook om verdere transparantie te waarborgen. Vanaf twee jaar schadevrij rijden geldt een (oplopende) korting op het maandbedrag.

De meeste interesse  gaat uit naar de Toyota Aygo, blijkt uit de procentuele modelverdeling tot nu toe. 

Toyota Aygo

Volkswagen Polo

Audi A1

Skoda Octavia

Opel Mokka

Volvo V40

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

61%

16%

5%

6%

10%

2%

100%