Bijna een kwart van de Nederlandse automobilisten (23%) ervaart de kans op onverwachte hoge reparatiekosten als het grootste nadeel van een auto, gevolgd door de hoge kosten van onder andere verzekeringen en wegenbelasting (22%) en onderhoudskosten (16%). Slechts elf procent ziet de kosten van brandstof als een vervelende bijkomstigheid.
Bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto loopt een groot deel van de Nederlanders tegen problemen aan. De meest voorkomende vervelende ervaringen:

  • Miskoop (31%): Een derde van de autobezitters zegt weleens een miskoop te hebben gedaan, omdat de auto achteraf gebreken had of omdat er een te hoge prijs voor de auto werd betaald;
  • Verkoper (9%): Een deel van de autobezitters heeft ooit een onprettige ervaring gehad met de verkoper van de auto, zoals een onplezierig verkoopgesprek of is zelfs onder druk gezet om over te gaan tot aankoop;
  • Beslissing (8%): Zowel mannen als vrouwen maken bij de aankoop van een auto weleens een verkeerde beslissing; 8 procent heeft een auto gekocht die achteraf toch niet prettig reed of te groot of te klein bleek te zijn.

Sinds kort biedt de ANWB in samenwerking met LeasePlan haar leden de mogelijkheid om ook privé een auto te leasen. Om te zien of private lease een uitkomst is, kunnen leden gebruik maken van een rekentool, die door de ANWB werd ontwikkeld: kopen of privé leasen.