Eind 2014 waren er volgens VNA-berekeningen nog circa 720.000 leaseauto’s. De groei van een kleine 5 procent in 2015 is volgens de VNA het gevolg van een aantrekkende economie en de toenemende populariteit van private lease.

Het leasen aan consumenten is een bestendige trend gebleken. Nederland telde per eind 2015 naar schatting 36.000 prive-geleaste personenauto’s, 19.000 meer dan per eind 2014. Tot voor kort was de leaseauto vooral iets voor zakelijke automobilisten. Maar ook steeds meer consumenten ontdekken de voordelen van een leaseauto.

Het wagenpark van de bij de VNA aangesloten leasemaatschappijen telde per eind vorig jaar ruim 701.100 leaseauto’s, dat is een groei van 6,7 procent ten opzichte van 2014. Het personenautopark telt bijna 570.000 (+7,6 procent) en het bestelautopark ruim 130.000 voertuigen (+2,8 procent).

Het marktaandeel van de VNA-leden steeg in 2015 naar 93%. Renate Hemerik, directeur VNA: "De VNA-leden kopen 43% van alle in Nederland verkochte nieuwe auto’s en daarmee levert de autoleasebranche een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling en is de leasevloot de belangrijkste accelerator waar het een veiliger en groener Nederlandse wagenpark betreft."

Hoeveel auto’s er precies worden geleast is niet exact te bepalen omdat auto’s op naam van de lessee of berijder zonder voertuigverplichting in het RTL-hulpregister niet als leaseauto door de RDW worden herkend. De VNA schat dit aantal in statistieken van RDW-providers zoals RDC en VWE per eind 2015 op 64.000 leaseauto’s.

VNA

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding