Fiscus mag camerabeelden niet gebruiken voor controle rittenadministratie

De Belastingdienst mag de camerabeelden van het verkeer op de snelwegen niet gebruiken om leaserijders te controleren op het privégebruik van de auto van de zaak.

Fiscus mag camerabeelden niet gebruiken voor controle rittenadministratie

Dat meldt het Financieel Dagblad vandaag naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad. De fiscus mag op basis van deze beelden geen naheffingen en boetes opleggen aan automobilisten die ten onrechte opgeven niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met hun leaseauto te rijden.

Met dit arrest heeft de Hoge Raad een streep gezet door de omstreden opsporingsmethode van de Belastingdienst door verkeerscamera’s te gebruiken. Volgens de hoogste rechterlijke instantie is het gebruik van foto’s gemaakt door deze camera’s in strijd met het recht op privacy zonder dat daarvoor een wettelijke basis is.

Fiscus mag camerabeelden niet gebruiken voor controle rittenadministratie - Automobielmanagement.nl

Fiscus mag camerabeelden niet gebruiken voor controle rittenadministratie

De Belastingdienst mag de camerabeelden van het verkeer op de snelwegen niet gebruiken om leaserijders te controleren op het privégebruik van de auto van de zaak.

Fiscus mag camerabeelden niet gebruiken voor controle rittenadministratie

Dat meldt het Financieel Dagblad vandaag naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad. De fiscus mag op basis van deze beelden geen naheffingen en boetes opleggen aan automobilisten die ten onrechte opgeven niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met hun leaseauto te rijden.

Met dit arrest heeft de Hoge Raad een streep gezet door de omstreden opsporingsmethode van de Belastingdienst door verkeerscamera’s te gebruiken. Volgens de hoogste rechterlijke instantie is het gebruik van foto’s gemaakt door deze camera’s in strijd met het recht op privacy zonder dat daarvoor een wettelijke basis is.