Volgens de Britse Financial Conduct Authority heeft de opkomst van die constructies ‘geleid tot een structurele verandering in de manier waarop Britten een auto kopen’. Alleen al in Groot-Brittannië is het bedrag aan autofinancieringen de laatste vijf jaar met minstens 20 procent per jaar toegenomen tot nu meer dan 35 miljard euro. Maar de financiële instellingen kijken volgens de FCA lang niet altijd of de persoon die het leasecontract afsluit dat wel kan betalen. Dat is nog versterkt door de opkomst van ‘loan sharks’, pseudobanken en dergelijke die wel even snel een financiering kunnen regelen. Een groter gevaar is nog dat de restwaarde van de auto’s veel lager blijkt uit te komen dan wat de lessee aan het eind van het contract moet terugbetalen. In de financiële wereld wordt al gevreesd dat niet-terugbetaalde autofinancieringen kunnen leiden tot een soortgelijke crash als wat er in 2007 met hypotheken gebeurde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding