Hertz moest onlangs melden dat het in het eerste halfjaar 381 miljoen dollar verlies heeft geleden, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder. Hertz is daardoor op de beurs al tweederde van de waarde kwijtgeraakt. Autoverhuurders als Hertz maar ook Avis worden aan twee kanten belaagd. Aan de ene kant hebben ze zware concurrentie van nieuwkomers als Uber en Lyft. Die werken weliswaar met een heel ander model maar nemen daarmee wel de traditionele verhuurbedrijven het brood uit de mond.

Tegelijk zien grote autofabrikanten als General Motors en Ford er steeds meer vanaf om fleetowners als de grote autoverhuurders nog met forse kortingen aan zich te binden. Met name General Motors verkoopt liever minder auto’s met meer winst dan ze met veel korting aan een grote afnemer te slijten. Dat beleid heeft er toe geleid dat GM afgelopen kwartaal zelfs 80 procent minder auto’s verkocht aan fleetbedrijven dan in dezelfde periode in 2016.