Flevoland is al enige tijd de leaseprovincie van Nederland; in de polder zijn de grote leasemaatschappijen gevestigd, zoals LeasePlan en Athlon. Dit laatste bedrijf heeft sinds kort ook haar Eindhovense activiteiten verplaats naar Almere. Daardoor is het aantal in Flevoland geregistreerde leaseauto’s fors toegenomen, ten koste dus van de provincie Brabant. Voor 2018 begroot Flevoland 70,1 miljoen euro aan inkomsten uit motorrijtuigenbelasting, bijna 33 procent meer dan de opbrengst voor 2017.

De motorrijtuigenbelasting bestaat uit het rijksdeel en het deel dat voor provincies is bestemd. Het rijksdeel stijgt met 3,4 procent naar ruim 4,1 miljard euro; de provincies incasseren ongeveer 1,6 miljard euro, 2,4 procent meer dan in 2017. De mrb levert het Rijk en de provincies meer op doordat er meer voertuigen op de Nederlandse wegen rijden. Voor de provincies is de mrb de belangrijkste bron van inkomsten waarop zij zelf invloed kunnen uitoefenen, door middel van de hoogte van het zogeheten opcententarief (provinciale toeslag voor de mrb).

Bij veel provincies bleven de opcententarieven de afgelopen jaren gelijk of is enkel een inflatiecorrectie toegepast. Uitzonderingen hierop zijn Friesland, Zuid-Holland en Zeeland. Friesland heeft in 2016 het tarief bijna 27 procent verlaagd. De provincie wilde daarmee de provinciale economie stimuleren.

Bron: Trends in Autoleasing