‘Mijlpaal 100.000 private lease contracten in Nederland is nog maar het begin’

De nieuwste vorm van autobezit, private lease, heeft een enorme vlucht genomen in Nederland. In een paar jaar tijd zijn 100.000 Private Lease contracten afgesloten, waarvan ruim 60 procent onder het Keurmerk Private Lease.

'Mijlpaal 100.000 private lease contracten in Nederland is nog maar het begin'

VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) maakte deze cijfers onlangs bekend.

De populariteit van private lease is eenvoudig te verklaren. Tegen vaste, vooraf bekende kosten kan een nieuwe, schone auto worden gereden. Zonder zorgen, zonder risico’s. Bovendien hoeft er geen grote som geld te worden geïnvesteerd. Daarnaast past de flexibiliteit van een leaseauto bij de verschuiving van bezit naar gebruik van een auto. Automobilisten willen wel de beschikking hebben over een nieuwe en zuinige auto, maar niet de lasten en onzekerheden die daarbij horen.

Nieuw, veilig en schoon

Renate Hemerik, directeur VNA, over de populariteit van private lease: "In twee jaar tijd van 36.000 (2015) naar 100.000 Private Lease contracten: de autobranche heeft er een belangrijk en nieuw afzetkanaal bij. Voor zakelijke rijders is lease al tientallen jaren de standaard, en nu breekt ook lease voor particulieren door. Dat is niet zo verwonderlijk, want private lease heeft een hoop voordelen. Een nieuwe en dus schone, veilige auto voor een vast bedrag per maand is nu beschikbaar voor een grotere groep automobilisten. Dat is goed voor het milieu en de verkeersveiligheid."

Populair onder brede doelgroep

De private leaseauto is populair bij mensen van verschillende leeftijden en met verschillende inkomens, zo blijkt uit onderzoek van GfK onder bijna 2.000 respondenten. Onder de leaserijders bevinden zich veel mensen die voorheen een gebruikte auto kochten, maar ook mensen die het spaargeld niet willen besteden of niet hebben en toch graag in een nieuwe auto rijden. Er is veel belangstelling vanuit 50-plussers en een toenemende interesse bij mensen met hogere inkomens. De keuze voor een auto wordt bepaald door aanbod en prijs, het kiezen van een leasemaatschappij wordt gestuurd door voorwaarden en betrouwbaarheid. Belangrijke redenen om voor private lease te kiezen blijken de zekerheid van vaste maandelijkse kosten en het gemak.

Keurmerk geeft vertrouwen

Transparante voorwaarden zonder kleine lettertjes en dus verrassingen zijn doorslaggevend bij het kiezen van een leasemaatschappij. Leasemaatschappijen die het Keurmerk Private Lease voeren, winnen dan ook snel aan populariteit. Dankzij dit onafhankelijke keurmerk dat onder meer door de VNA en VFN werd opgericht, is de consument goed beschermd. De Algemene voorwaarden zijn fair en tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond. Niet alleen bij onverwachte beëindiging van het contract, maar ook wanneer meer kilometers worden afgelegd dan in het contract afgesproken. Vier van de vijf private leasecontracten hebben inmiddels al het Keurmerk Private Lease. "Goed nieuws," aldus Renate Hemerik. "Dankzij het keurmerk weten mensen vooraf wat ze kunnen verwachten en dat is essentieel." Uit het onderzoek van GfK blijkt dat inmiddels maar liefst 53 procent van de geïnteresseerden zijn keuze voor een aanbieder laat afhangen van het keurmerk.

Kwart wagenpark geleaset

De 100.000 Private Lease contracten maken vooral duidelijk dat het privé leasen van een nieuwe auto niet meer is weg te denken uit de mobiliteitsbehoefte van vandaag. VNA voorziet de komende jaren een verdere groei, met een verschuiving van A- en B-segment auto’s naar duurdere en grotere modellen. Hemerik: "Mobiliteit en autobezit gaan veranderen. Private lease is daar een mooi voorbeeld van, want steeds meer automobilisten zien de voordelen van het gebruik van een nieuwe, zuinige auto met alle diensten inbegrepen zoals onderhoud, verzekering en pechhulp. Private lease heeft een unieke positie in de leasemarkt veroverd, we verwachten dat over enkele jaren een kwart van het wagenpark dat privé wordt gereden geleaset zal zijn. Private lease heeft een gezonde toekomst."

‘Mijlpaal 100.000 private lease contracten in Nederland is nog maar het begin’ - Automobielmanagement.nl

‘Mijlpaal 100.000 private lease contracten in Nederland is nog maar het begin’

De nieuwste vorm van autobezit, private lease, heeft een enorme vlucht genomen in Nederland. In een paar jaar tijd zijn 100.000 Private Lease contracten afgesloten, waarvan ruim 60 procent onder het Keurmerk Private Lease.

'Mijlpaal 100.000 private lease contracten in Nederland is nog maar het begin'

VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) maakte deze cijfers onlangs bekend.

De populariteit van private lease is eenvoudig te verklaren. Tegen vaste, vooraf bekende kosten kan een nieuwe, schone auto worden gereden. Zonder zorgen, zonder risico’s. Bovendien hoeft er geen grote som geld te worden geïnvesteerd. Daarnaast past de flexibiliteit van een leaseauto bij de verschuiving van bezit naar gebruik van een auto. Automobilisten willen wel de beschikking hebben over een nieuwe en zuinige auto, maar niet de lasten en onzekerheden die daarbij horen.

Nieuw, veilig en schoon

Renate Hemerik, directeur VNA, over de populariteit van private lease: "In twee jaar tijd van 36.000 (2015) naar 100.000 Private Lease contracten: de autobranche heeft er een belangrijk en nieuw afzetkanaal bij. Voor zakelijke rijders is lease al tientallen jaren de standaard, en nu breekt ook lease voor particulieren door. Dat is niet zo verwonderlijk, want private lease heeft een hoop voordelen. Een nieuwe en dus schone, veilige auto voor een vast bedrag per maand is nu beschikbaar voor een grotere groep automobilisten. Dat is goed voor het milieu en de verkeersveiligheid."

Populair onder brede doelgroep

De private leaseauto is populair bij mensen van verschillende leeftijden en met verschillende inkomens, zo blijkt uit onderzoek van GfK onder bijna 2.000 respondenten. Onder de leaserijders bevinden zich veel mensen die voorheen een gebruikte auto kochten, maar ook mensen die het spaargeld niet willen besteden of niet hebben en toch graag in een nieuwe auto rijden. Er is veel belangstelling vanuit 50-plussers en een toenemende interesse bij mensen met hogere inkomens. De keuze voor een auto wordt bepaald door aanbod en prijs, het kiezen van een leasemaatschappij wordt gestuurd door voorwaarden en betrouwbaarheid. Belangrijke redenen om voor private lease te kiezen blijken de zekerheid van vaste maandelijkse kosten en het gemak.

Keurmerk geeft vertrouwen

Transparante voorwaarden zonder kleine lettertjes en dus verrassingen zijn doorslaggevend bij het kiezen van een leasemaatschappij. Leasemaatschappijen die het Keurmerk Private Lease voeren, winnen dan ook snel aan populariteit. Dankzij dit onafhankelijke keurmerk dat onder meer door de VNA en VFN werd opgericht, is de consument goed beschermd. De Algemene voorwaarden zijn fair en tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond. Niet alleen bij onverwachte beëindiging van het contract, maar ook wanneer meer kilometers worden afgelegd dan in het contract afgesproken. Vier van de vijf private leasecontracten hebben inmiddels al het Keurmerk Private Lease. "Goed nieuws," aldus Renate Hemerik. "Dankzij het keurmerk weten mensen vooraf wat ze kunnen verwachten en dat is essentieel." Uit het onderzoek van GfK blijkt dat inmiddels maar liefst 53 procent van de geïnteresseerden zijn keuze voor een aanbieder laat afhangen van het keurmerk.

Kwart wagenpark geleaset

De 100.000 Private Lease contracten maken vooral duidelijk dat het privé leasen van een nieuwe auto niet meer is weg te denken uit de mobiliteitsbehoefte van vandaag. VNA voorziet de komende jaren een verdere groei, met een verschuiving van A- en B-segment auto’s naar duurdere en grotere modellen. Hemerik: "Mobiliteit en autobezit gaan veranderen. Private lease is daar een mooi voorbeeld van, want steeds meer automobilisten zien de voordelen van het gebruik van een nieuwe, zuinige auto met alle diensten inbegrepen zoals onderhoud, verzekering en pechhulp. Private lease heeft een unieke positie in de leasemarkt veroverd, we verwachten dat over enkele jaren een kwart van het wagenpark dat privé wordt gereden geleaset zal zijn. Private lease heeft een gezonde toekomst."