Vorig jaar profiteerde de autobranche van de economische groei, het aantal nieuwe registraties steeg naar zo’n 414.000. Vooral private lease blijkt een stimulerende factor in de nieuwverkoop; leaseregistraties stegen vorig jaar maar liefst met 13 procent.

Maar de automotive markt blijft een grillige sector, stelt ING Economisch Bureau in haar laatste sectorvooruitzicht. De omzetontwikkeling in de branche is voor een groot deel afhankelijk van de verkoop van nieuwe en tweedehands auto’s. Hoewel het sterke consumentenvertrouwen een stimulans vormt voor particuliere uitgaven aan auto’s en onderhoud, is het de lagere vervangingsvraag in de zakelijke markt die dit jaar de omzet zal remmen. In 2018 zakt de totale automarkt naar verwachting terug tot 400.000 nieuwverkopen.

Zwevende leaserijders

Het succes van private lease kan bovendien gaan knagen aan de handel in occasions, jaarlijks zo’n 1.8 miljoen auto’s groot. Prijzen van private lease auto’s zijn concurrerend en particulieren kunnen in bepaalde gevallen gunstiger uit zijn met een nieuwe private lease auto.

Ook VZR kwam in haar recente onderzoek (Wat beweegt de zakelijke rijder) tot de conclusie dat driekwart van de leaserijders zijn huidige leasecontract graag verlengd ziet om de volle vijf jaar te profiteren van de lagere bijtelling. Velen wachten ook op bruikbare, volledig elektrische modellen tegen 4 procent bijtelling.

Bron: Trends in Autoleasing 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding