Het septembercijfer is sterk negatief beïnvloed door de voorraadtoename van menig leasebedrijf per eind augustus om daarmee te anticiperen op de autoprijsstijgingen als gevolg van de nieuwe (WLTP-)methode van CO2-uitstootvaststeling. In augustus werden immers nog bijna 22 duizend leaseauto’s geregistreerd, 56 procent meer dan een jaar tevoren in dezelfde maand.

Na negen maanden staat het aantal nieuwe leaseauto’s dit jaar op 171.157 stuks; een toename van 27,7 procent ten opzichte van vorig jaar toen er in de eerste negen maanden nog maar 134.053 leaseauto’s afgeleverd werden. Marktleider Volkswagen doet het marktconform en ziet het marktaandeel dit jaar stabiliseren op 15,0 procent van de leasemarkt. De nummers twee en drie, Renault en Opel, blijven wat achter op de marktgroei en zien hun marktaandeel licht terugvallen naar respectievelijk 9,3 procent en 8,5 procent.

Alle merken in de Top-20 verkopen dit jaar echter meer leaseauto’s. Daarin overigens een nieuwe gezicht: Tesla. Door de levering van uitsluitend emissieloze auto’s gaan de WLTP-perikelen geheel aan dit merk voorbij. Daarnaast loopt dit jaar de lage bijtelling af voor het prijsdeel boven de 50 duizend euro, zodat er haast gemaakt wordt met de aflevering van de Model S en Model X.

Meer leasecijfers op carmonitor.nl

Populairste leasemodellen september 

 1  Kia  Picanto  590
 2  Tesla  Model S  480
 3  Skoda  Octavia combi  377
 4  Opel  Karl  331
 5  Toyota  Aygo  306
 5  Ford  Fiesta  290
 7  Volkswagen  Polo  275
 8  Volkswagen  Up!  260
 9  Mini  Mini  241
 10  Peugeot  108  236

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding