LeaseVergelijker is de grootste, onafhankelijke vergelijkingswebsite voor zakelijke- en private leasecontracten. Vorig jaar trok de website ruim 830.000 bezoekers, 37 procent meer dan het jaar ervoor. De opmars van private lease is hierachter de motor, vertelt Shercinio Ware van LeaseVergelijker. Veel van die private-lease bezoekers sluiten hun eerste leasecontract af. “Die willen geen grote risico’s nemen, soms gaat het ook om een tweede auto binnen het gezin. Pas bij mensen die aan een tweede private leasecontract toe zijn, zie je al iets vaker dat er gekozen wordt voor een grotere C-segment auto.”

Elektrische auto

Maar die ontwikkeling naar grotere private leaseauto’s gaat niet snel. Private lease blijft voorlopig het domein van kleinere auto’s. De huidige top-10 van meest populaire private leaseauto’s wordt inderdaad alleen bevolkt door kleine automodellen. De Citroën C1 staat bovenaan, gevolgd door Peugeot 108 en Opel Karl. In de top-20 staat er welgeteld één C-segment auto, de Kia Niro. Wel ziet Ware de populariteit van crossovers uit het B-segment toenemen. Overigens laten particulieren de elektrische auto ook links liggen. “Elektrisch vinden particulieren niet aantrekkelijk genoeg en brengt te veel geregel met bijvoorbeeld laadpalen met zich mee”, aldus Ware.

Bij de zakelijke doelgroep scoort elektrisch dan weer wel, met dank natuurlijk aan de lage bijtelling. In de LeaseVergelijker top-25 van meest populaire zakelijke lease-auto’s staan maar liefst 10 vol-elektrische auto’s. Maar verder domineren ook hier de A- en B-segment auto’s, met een enkele C-segmenter (alweer de hybride Kia Niro).

Bron: Trends in Autoleasing