Dit en meer blijkt uit cijfers van VWE/CARmonitor, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau Aumacon. Dit matige januari-resultaat is hoofdzakelijk te wijten aan ontwijkingsgedrag ten aanzien van de per 1 januari 2019 ingevoerde zogeheten ‘Tesla-taks’.

Voortaan dient de ‘normale’ 22% bijtelling gehanteerd te worden over het prijsdeel boven de 50 duizend euro, daaronder blijft 4% gelden. Hierdoor werden in december nog ongewoon veel dure elektrische auto’s (m.n. Jaguar i-Pace en Tesla’s) geregistreerd.

Het merkenpodium bestaat in januari uit Volkswagen, Peugeot en BMW, waarvan de laatste twee hun marktaandeel sterk zien stijgen; Volkswagen heeft in januari een marktaandeel in de leasemarkt van 18,2%,Peugeot volgt met 8,5%, BMW staat op 7,2%. Jaguar en Tesla vallen in januari (ver) buiten de top-20.