Autoverzekeraars geven klanten korting op hun premie op basis van schadevrije jaren of een opslag bij schades. Die jaren worden bijgehouden in de centrale database Roy-data, maar alleen als de verzekering op naam van de autorijder staat. Bij leaseauto’s is dat vaak niet het geval, tenzij de leasemaatschappij is aangesloten bij Roy-data, en dan nog vaak alleen op verzoek van de leaserijder.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat slechts vijf (van de 45 onderzochte) leasemaatschappijen aangesloten zijn: Driessen Autolease, Noordlease, LeasePlan, Justlease.nl en Autopermaand.nl. Leasemaatschappijen geven wel vaak aan het eind van een contract een zogenaamde leaseverklaring af, waarop staat genoteerd of en welke schades er zijn gereden, maar verschillende verzekeraars accepteren die niet als schadevrije jaren en geven hooguit een no-claimkorting. “Een leaseverklaring is geen oplossing voor het vervallen van schadevrije jaren die zijn opgebouwd vóór de leaseperiode”, aldus de Consumentenbond vandaag in een verklaring.

Ook de schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd raken veel leaserijders kwijt. De meeste autoverzekeraars tellen deze namelijk niet meer mee als de automobilist langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering had. De meeste autoleasecontracten lopen vier à vijf jaar. Zo kan het voorkomen dat een leaserijder die tien jaar geen schade heeft gereden niet 32 euro per maand moet betalen voor zijn particuliere auto maar 81 euro per maand. (bron: Trends in Autoleasing)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding