Over het eerste kwartaal kwam die winst daarmee uit op 150 miljoen euro, zeven procent lager dan een jaar eerder. De omzet ging wel met zes procent omhoog naar 2,5 miljard terwijl de vloot met drie procent groeide naar 1,83 miljoen voertuigen.

Het aantal verkochte ex-lease-auto’s kwam met 72.300 bijna tien procent hoger uit. Dat was mede te danken aan de opening van een nieuwe vestiging maar ook aan wat LeasePlan omschrijft als ‘onze aanhoudende inzet om de klantenervaring voor kopers van tweedehands auto’s te revolutionaliseren’. CarNext slaagde er ook in meer auto’s van andere partners naar haar online-platform aan te trekken. LeasePlan ziet CarNext meer en meer als een apart bedrijf en zal in de toekomst ook afzonderlijke cijfers gaan publiceren. Tegelijk kijkt het ‘moederbedrijf’ nog steeds naar strategische opties voor de toekomst van CarNext, lees verkoop of eventueel een afzonderlijke beursgang.