Dit blijkt en meer uit cijfers van VWE/CARmonitor, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau Aumacon. Deze toename is komt voor een belangrijk deel op het conto van Tesla. Met de dreigende verhoging van de bijtelling (van 4% naar 8% per 1 januari a.s. voor de eerste 50k) in zicht worden er dit jaar nog veel EV’s geregistreerd. Naast de populaire Tesla Model 3 zijn momenteel ook de Hyundai Kona en Kia Niro gewild bij de elektrische leaserijders.

Over de eerste elf maanden van dit jaar staat de leasemarkt inmiddels op een voorsprong van 6,0 procent; 218.399 stuks dit jaar tegenover 205.998 stuks in de eerste elf maanden van 2018. In december zal de (zakelijke) leasemarkt naar verwachting nog wat verder oplopen aangezien er nog veel EV’s op aflevering wachten.

Opvallend is dat de top-3 merken – Volkswagen, Peugeot en Opel – dit jaar hun marktaandeel zien slinken. Kia klimt daarentegen door een volumetoename van 8 procent naar de vierde plek in het merkenklassement en blijft daarmee gevestigde leasemerken als Ford en Renault royaal voor. Tesla klimt naar de negende plek en passeert – na Audi en Mercedes-Benz – nu ook premiummerk BMW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding