De nieuwe regeling maakt het veel eenvoudiger, en vooral voordeliger, om een fiets te leasen via je werkgever. Er geldt straks een vast bijtellingspercentage van 7 procent, wat betekent dat werknemers al voor enkele tientjes per maand een dure elektrische fiets kunnen leasen. En dat alles zonder de administratieve rompslomp van de oude regeling, waarbij niet een vast bijtellingspercentage geldt maar een berekening van de belastbare waarde van de fiets. Dat zou moeten gebeuren door het aantal jaarlijkse privékilometers te vermenigvuldigen met de kilometerprijs. Een haast ondoenlijke opgave die de opkomst van zakelijk fietsen flink heeft dwarsgezeten.

LeasePlan

De nieuwe leasefiets-regeling kan bovendien worden gecombineerd met een lease-auto, werknemers kunnen namelijk een contract afsluiten voor auto én fiets. Minister voor Milieu en Wonen Stientje Van Veldhoven liet eerder aan de NOS al weten dat ze met de nieuwe leasefiets-regeling 200.000 mensen uit de auto wil krijgen. “Ik geloof dat de helft van de autoritten in Nederland korter is dan 7,5 kilometer. Dat zijn afstanden die prima op de fiets kunnen.” De eerste samenwerkingen zijn al een feit. Zo sloot in september International Bike Group (IBG), moederbedrijf van onder meer Fietsenwinkel.nl, een deal met LeasePlan om elektrische fietsen te leveren aan klanten van de leasemaatschappij. LeasePlan is naar eigen zeggen de eerste autoleasemaatschappij in Nederland die op deze schaal in e-bikes stapt.

Louwman

En ook de autobranche heeft inmiddels de (lease)fiets ontdekt als onderdeel van de transformatie naar mobiliteitsleverancier. Meest recente voorbeeld is Louwman Group dat recent een minderheidsbelang heeft genomen in Fietsvoordeelshop.nl. De concrete invulling van de samenwerking wordt later deze maand bekendgemaakt vertelt woordvoerder Ted van Dam: “We hebben de eerste stap gezet en zijn nu aan het bekijken hoe we de dienstverlening van Fietsvoordeelshop.nl met die van ons kunnen integreren. Alle opties liggen wat dat betreft nog open, je kan denken aan het aanbieden van fietsen in de showrooms van Louwman maar ook lease is zeker een optie. Belangrijker is dat ons belang in Fietsvoordeelshop.nl ons gaat helpen in het brede mobiliteitsdomein waarin we actief zijn. Nog voor de kerst hopen we hier meer over te kunnen melden.”