Het onderzoek dat LeasePlan deze week publiceerde is opgesteld in samenwerking met het wereldwijde onderzoeksbureau Ipsos. Het is de Car Data and Privacy-editie van de LeasePlans jaarlijkse mobiliteitsmonitor (4.000 leaserijders in 16 landen). De belangrijkste uitkomsten zijn dat 53 procent van de ondervraagden zich zorgen maakt over wie de eigenaar is van de gegevens verzameld door hun voertuig. 52% maakt zich zorgen over de persoonsgegevens die achterblijven in auto’s die hun contract hebben uitgediend en 49 procent maakt zich zorgen dat hun gegevens met derden worden gedeeld.

Toch zegt de grote meerderheid bereid te zijn om gegevens te delen als dat voordelen oplevert. Bijvoorbeeld als daardoor file- en reistijd worden verminderd (70% van de respondenten die willen delen), brandstof- en onderhoudskosten worden verlaagd (70%), voertuigemissies afnemen (68%) of de prestaties van de auto worden verbeterd (66%). Anonimiteit is dan wel een voorwaarde voor de helft van de ondervraagden.

‘Neutrale server’

Volgens Tex Gunning, CEO van LeasePlan, bieden voertuiggegevens een geweldige kans om rijden veiliger en duurzamer te maken. “Maar goede voorlichting en toestemming van de bestuurder is essentieel. Daar ligt een taak voor de auto-industrie. Bestuurders hebben ook een eenvoudige opt-out-oplossing nodig – als ze hun persoonlijke gegevens willen verwijderen, moeten ze dat gemakkelijk kunnen doen”, aldus Gunning.

Volgens de CEO zou er eigenlijk een ‘neutrale server’ moeten komen voor alle autogegevens. Dat voorkomt dat er een ‘gegevensmonopolie’ ontstaat door automerken.

Het rapport kan HIER worden gedownload.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding