VNA: berichtgeving over private lease en BKR zet consument op verkeerde been

Nieuwe private lease-overeenkomsten worden vanaf 1 april 2022 op basis van 100 procent van de leaseverplichting in het BKR geregistreerd. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen vindt dat de consument door misleidende berichten hierover op het verkeerde been wordt gezet.

“In de berichtgeving wordt eenzijdig en onvolledig gecommuniceerd over deze wijziging en de gevolgen daarvan,’’ aldus de organisatie. Voorzitter Renate Hemerik: “Dat het aangaan van een financiële verplichting gevolgen heeft voor de hoogte van volgende verplichtingen, dus ook hypotheken, is logisch. Je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven. Dat geldt voor alle vormen van consumentenfinanciering, zoals voor een nieuwe keuken, verbouwing en financiering van een auto. Vereniging Eigen Huis belicht de zaak nogal eenzijdig en ‘framet’ private lease als een groot obstakel voor de hoogte van een (maximale) hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers rekenen echter al langer met 100 procent, dit betekent voor veel consumenten dus niks nieuws. Wel veroorzaakt deze stellingname ruis en zet het private leaseproduct onterecht in een kwaad daglicht.”

Verantwoordelijkheid

Met de opkomst van private lease heeft de autoleasesector haar verantwoordelijkheid genomen om consumenten te beschermen tegen te hoge financiële verplichtingen, benadrukt de VNA. Dit is vormgegeven in de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Hemerik: “Het keurmerk staat voor financiële bescherming van consumenten en toetst daarom altijd de financiële draagkracht voor het afsluiten van een contract, inclusief een BKR-registratie. Het aantal betalingsachterstanden is mede daardoor bij private lease heel laag, zeker in vergelijking tot andere financiële producten. Het zou daarom goed zijn als toetsing en registratie van financiële verplichtingen boven een bepaald bedrag de norm in Nederland wordt, ook voor andere productgroepen.’’

Lees ook:
Autolease groeit met 2,7 procent

VNA: berichtgeving over private lease en BKR zet consument op verkeerde been - Automobielmanagement.nl

VNA: berichtgeving over private lease en BKR zet consument op verkeerde been

Nieuwe private lease-overeenkomsten worden vanaf 1 april 2022 op basis van 100 procent van de leaseverplichting in het BKR geregistreerd. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen vindt dat de consument door misleidende berichten hierover op het verkeerde been wordt gezet.

“In de berichtgeving wordt eenzijdig en onvolledig gecommuniceerd over deze wijziging en de gevolgen daarvan,’’ aldus de organisatie. Voorzitter Renate Hemerik: “Dat het aangaan van een financiële verplichting gevolgen heeft voor de hoogte van volgende verplichtingen, dus ook hypotheken, is logisch. Je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven. Dat geldt voor alle vormen van consumentenfinanciering, zoals voor een nieuwe keuken, verbouwing en financiering van een auto. Vereniging Eigen Huis belicht de zaak nogal eenzijdig en ‘framet’ private lease als een groot obstakel voor de hoogte van een (maximale) hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers rekenen echter al langer met 100 procent, dit betekent voor veel consumenten dus niks nieuws. Wel veroorzaakt deze stellingname ruis en zet het private leaseproduct onterecht in een kwaad daglicht.”

Verantwoordelijkheid

Met de opkomst van private lease heeft de autoleasesector haar verantwoordelijkheid genomen om consumenten te beschermen tegen te hoge financiële verplichtingen, benadrukt de VNA. Dit is vormgegeven in de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Hemerik: “Het keurmerk staat voor financiële bescherming van consumenten en toetst daarom altijd de financiële draagkracht voor het afsluiten van een contract, inclusief een BKR-registratie. Het aantal betalingsachterstanden is mede daardoor bij private lease heel laag, zeker in vergelijking tot andere financiële producten. Het zou daarom goed zijn als toetsing en registratie van financiële verplichtingen boven een bepaald bedrag de norm in Nederland wordt, ook voor andere productgroepen.’’

Lees ook:
Autolease groeit met 2,7 procent