VNA: autoleasepark met ruim 5 procent gegroeid in 2021

Het Nederlandse autoleasepark groeide vorig jaar ten opzichte van 2020 met 60.000 auto’s naar 1.205.300 voertuigen, een toename van 5,2 procent. Daarnaast wordt het wagenpark steeds groener: lease is verantwoordelijk voor ruim de helft van de elektrische auto’s in Nederland. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Leasemaatschappijen (VNA).

In 2021 nam het zakelijke segment met 3,7 procent toe tot 751.700 personenauto’s. De auto van de zaak blijft een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, constateert de VNA. Het private lease park groeide in 2021 met 7,8 procent tot 231.000 auto’s. ‘Ook verandert het park van samenstelling. Waar het enige jaren terug vooral om kleine stadsauto’s draaide, gaat het nu meer en meer om compacte gezinswagens’.

Elektrisch geen gelopen race

Het leasepark bestaat bovendien voor een steeds groter deel uit stekkerauto’s. Verhoging van de bijtelling resulteerde het afgelopen jaar echter wel in stagnatie als het gaat om de instroom van nieuwe volledig batterij elektrische auto’s (BEV). Op basis van data van RDC meldt de VNA dat het aandeel BEV in nieuwe registraties van personenauto’s (totale nieuwmarkt) daalt van 20,5 procent in 2020 naar 19,8 procent in 2021. Daarmee is de omslag naar elektrisch rijden zeker nog geen gelopen race. ‘Het fiscaal aantrekkelijk houden van elektrisch rijden blijft nodig om het volledige wagenpark elektrisch te krijgen, evenals investeringen in laadinfra’.

Breder aanbod

Naast auto’s biedt de leasebranche een steeds breder mobiliteitsaanbod aan, zoals fietsen, e-scooters, light electric vehicles. Daarmee wordt (zakelijke) reizigers meer keus geboden. In 2021 steeg het fietsleasepark tot bijna 23.000 fietsen (e-bikes en speed-pedelecs). Een stijging van maar liefst 79 procent ten opzichte van 2020.

Bestelauto’s

Het economische herstel in 2021 was ook terug te zien in de groeiende vraag naar bestelwagens. In totaal groeide het lease bestelwagenpark met 8,1 procent tot 222.600 voertuigen. Daarmee heeft lease nu een aandeel van 22 procent in het totale Nederlandse bestelautopark.

Lees ook:
BOVAG niet blij met schrappen fiscaal voordeel elektrische auto

VNA: autoleasepark met ruim 5 procent gegroeid in 2021 - Automobielmanagement.nl

VNA: autoleasepark met ruim 5 procent gegroeid in 2021

Het Nederlandse autoleasepark groeide vorig jaar ten opzichte van 2020 met 60.000 auto’s naar 1.205.300 voertuigen, een toename van 5,2 procent. Daarnaast wordt het wagenpark steeds groener: lease is verantwoordelijk voor ruim de helft van de elektrische auto’s in Nederland. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Leasemaatschappijen (VNA).

In 2021 nam het zakelijke segment met 3,7 procent toe tot 751.700 personenauto’s. De auto van de zaak blijft een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, constateert de VNA. Het private lease park groeide in 2021 met 7,8 procent tot 231.000 auto’s. ‘Ook verandert het park van samenstelling. Waar het enige jaren terug vooral om kleine stadsauto’s draaide, gaat het nu meer en meer om compacte gezinswagens’.

Elektrisch geen gelopen race

Het leasepark bestaat bovendien voor een steeds groter deel uit stekkerauto’s. Verhoging van de bijtelling resulteerde het afgelopen jaar echter wel in stagnatie als het gaat om de instroom van nieuwe volledig batterij elektrische auto’s (BEV). Op basis van data van RDC meldt de VNA dat het aandeel BEV in nieuwe registraties van personenauto’s (totale nieuwmarkt) daalt van 20,5 procent in 2020 naar 19,8 procent in 2021. Daarmee is de omslag naar elektrisch rijden zeker nog geen gelopen race. ‘Het fiscaal aantrekkelijk houden van elektrisch rijden blijft nodig om het volledige wagenpark elektrisch te krijgen, evenals investeringen in laadinfra’.

Breder aanbod

Naast auto’s biedt de leasebranche een steeds breder mobiliteitsaanbod aan, zoals fietsen, e-scooters, light electric vehicles. Daarmee wordt (zakelijke) reizigers meer keus geboden. In 2021 steeg het fietsleasepark tot bijna 23.000 fietsen (e-bikes en speed-pedelecs). Een stijging van maar liefst 79 procent ten opzichte van 2020.

Bestelauto’s

Het economische herstel in 2021 was ook terug te zien in de groeiende vraag naar bestelwagens. In totaal groeide het lease bestelwagenpark met 8,1 procent tot 222.600 voertuigen. Daarmee heeft lease nu een aandeel van 22 procent in het totale Nederlandse bestelautopark.

Lees ook:
BOVAG niet blij met schrappen fiscaal voordeel elektrische auto