Dat is de inzet van de Audi Urban Future Award. Voor de eerste editie van deze architectuurcompetitie heeft Audi zes internationale architectenbureaus bij elkaar gebracht. De finale van de competitie vindt plaats in augustus, tijdens de internationale architectuurtentoonstelling Biënnale van Venetië. De winnaar ontvangt honderdduizend euro, de hoogste geldprijs in een architectuurwedstrijd in Duitsland.

‘Building a vision for 2030′ is het centrale thema van de architectuurcompetitie Audi Urban Future Award. Het aantal auto’s op de wereld groeit naar verwachting van 760 miljoen in 2010 naar drie miljard in 2050. In dat jaar woont 75 procent van de wereldbevolking in de stad. Als autoproducent is Audi zeer geïnteresseerd in de gevolgen van deze ontwikkelingen op de individuele mobiliteit. Door de Urban Future Award in het leven te roepen neemt Audi actief deel aan de ontwikkeling van ideeën en het aandragen van oplossingen voor individuele mobiliteit in de toekomst. ‘Om de toekomst van de auto te kunnen bepalen, is het belangrijk trends te analyseren en over je eigen schutting te kijken’, zegt Rupert Stadler, de topman van Audi.

De volgende zes architectenbureaus nemen deel aan de eerste Audi Urban Future Award: Alison Brooks Architects (Londen), Bjarke Ingels Group (Kopenhagen), Cloud9 (Barcelona), Diller Scofidio + Renfro (New York), J. Mayer H. Architects (Berlijn) en Standardarchitecture (Beijing).

De verschillende fasen van de Audi Urban Future Award worden door Audi gedocumenteerd in drie publicaties en op een speciale website.