De kunstenares Betsabeé Romero (Mexico-Stad, 1963) exposeert sculpturen en installaties van auto’s en hun onderdelen waarmee ze reageert ze op thema’s als migratie, modernisering en beweging. "Iedereen heeft ervaring met de auto, als chauffeur of als passagier. Daarom zijn de auto en bijvoorbeeld banden, wielen en motorkappen prachtige, herkenbare objecten om te gebruiken", aldus Romero.

De auto(-onderdelen) combineert Betsabeé Romero met herkenbare elementen uit de Mexicaanse en andere culturen. Op deze manier versterkt zij tegenstellingen: de auto waarbij je denkt aan bijvoorbeeld snelheid en modernisering en daarnaast culturele tradities in ons gemeenschappelijk geheugen. Van de maagd van Guadalupe (beschermheilige van Latijns-Amerika) en ex voto’s (voorwerpen bij een altaar of een heiligenbeeld) tot Delfts blauw en zelfs de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Ze verwijst daarmee naar de problemen die de aanleg van de metro in zowel Mexico als in Nederland veroorzaakt.

Betsabeé Romero volgde opleidingen in Mexico-Stad en Parijs. Haar werk was eerder te zien in Canvas International Art Amsterdam. Verschillende musea en particulieren bezitten werk van haar.

Zie ook www.tropenmuseum.nl