Rosa Roozen heeft voor haar schoenen een ‘skelet’ ontworpen, dat bedekt is met een leren ‘huid’. Ze ontwierp deze modellen voor haar afstuderen aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Het ontwerp van de BMW Gina verwijst naar het natuurlijke principe van skelet en huid. Ook in de schoenen van Rosa Roozen staat technologische vernieuwing met een verwijzing naar dit oude en natuurlijke principe centraal.

Overboord
Ze vertelt aan de website Bright.nl: "Bij de BMW Gina zijn eerdere gedachten over carrosserie, bouw en materiaalgebruik overboord gegooid. Hoe zou het skelet van een schoen eruit kunnen zien en welke relatie zou deze met de huid van de schoen kunnen hebben?"  

Bouwpakket [zie de fotogalerij]
De schoenen komen op meer vlakken overeen met de BMW. De ontwerpster vertelt: "Het is een bouwpakket waarvan ik verschillende onderdelen uitbesteed aan verschillende bedrijven, net zoals in de auto-industrie wordt gedaan." Hiermee laat ze naar eigen zeggen de ‘traditie los’ waarin schoenen ambachtelijk vervaardigd worden. In plaats van ambacht gebruikt ze 3D-printing gebaseerd op autodesign.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding