Dat blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Er werden in 2010 11.733 personenauto’s gestolen, 706 meer dan in 2009. Dat is een stijging van 6,4 procent. Het merendeel van de gestolen voertuigen betrof nieuwe auto’s, van 0 tot 3 jaar oud. 
De kans dat een auto gestolen wordt is in Nederland 0,4 procent. Dit risico verschilt per merk en type. Vooral jongere auto’s, waar nationaal- en internationaal veel vraag naar is, worden gestolen. Hiervan wordt minder dan 40 procent teruggevonden. Het terugvindpercentage ligt bij oudere auto’s hoger: tussen de 50- en 75 procent.  
De meest gestolen, jonge auto’s zijn de Audi A6 en A3, de Volkswagen Touran, BMW 5 en de Mercedes C-klasse. Oudere auto’s met een verhoogd diefstalrisico zijn de Ford Escort, de Mercedes E-klasse, de Seat Leon en de Volkswagen Golf. 
Jongere auto’s hebben vaak een elektronische beveiliging. Criminele bendes kunnen de sleutels echter eenvoudig kopieren of bemachtigen deze bij een inbraak. 
De statistieken van het AVc over 2010 zijn vandaag vrijgegeven. Een tabel met de cijfers is hier te vinden, een lijngrafiek valt hier te bekijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding