Dat blijkt uit een peiling van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 14.000 zzp’ers. Maar liefst tweederde van de ondernemers met een auto van de zaak geeft aan dat ze te maken hebben met bijtelling voor privégebruik. Al jarenlang zijn de kosten voor zakelijke kilometers vastgesteld op €0,19 cent per kilometer. De respondenten vinden dit bedrag oneerlijk, omdat de kosten voor autorijden ieder jaar stijgen. Meer dan de helft van de deelnemers zou het een beter idee vinden als er een andere fiscale regeling zou zijn. Daarnaast vinden ze de huidige regeling niet simpel en flexibel omdat het erg lastig is de ritten te administreren. Daarnaast vinden veel zelfstandigen dat de huidige regeling zich teveel richt vanuit een werknemers oogpunt. Een auto van de zaak is volgens ondernemers alleen aantrekkelijk voor bedrijven met een hoge omzet, omdat men de auto moet financiëren uit de bedrijfskosten en bijtelling uit de winst. Lukt dat niet, of nemen de autokosten een te grote hap van de omzet, dan moet de ondernemer het bedrijf privé ondersteunen door een auto ter beschikking te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding