In de film gebruiken een aantal dieven de Mini’s om te ontsnappen aan de politie, wat een van de meest legendarische achtervolgingsscene in de filmhistorie oplevert (zie onderstaande video). Na de opnames van de film werden de 16 Mini’s in stukken verscheept naar Italië.

De verzamelaar David Morton wist drie van de kisten met onderdelen te bemachtigen voor 6.000 pond. Er was niet veel meer over van de auto’s, maar de nummerborden en logboeken waren nog aanwezig. 

Morton is sindsdien bezig geweest de auto’s zo identiek mogelijk op te bouwen, onder andere met advies van de acteur Michael Caine, die een hoofdrol had in de film. Ook de toenmalige stuntrijder heeft meegeholpen. Nu worden de drie gerestaureerde Mini’s dus voor het eerst aan het publiek getoond.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding