Een bizarre verschijning, deze Brooke ‘Swan Car’. Het is dan ook het idee van een excentriek persoon, Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson. Deze welgestelde Engelsman woonde in het begin van de twintigste eeuw in Calcutta, de hoofdstad van wat toen nog Brits-Indië heette, later India. Matthewson wilde met zijn auto de plaatselijke elite shockeren. En dat lukte.

De carrosserie stelt een zwaan voor, glijdend door het water. De achterzijde vertoont motieven van een lotusbloem, uitgevoerd in bladgoud, een oud symbool van goddelijke wijsheid. Naast de gewone verlichting zijn er achter de ogen van de zwaan lampjes aangebracht, die in het donker wat spookachtig opgloeien. De auto heeft een achttonige Gabriël-hoorn die op de uitlaat werkt en met een toetsenbord achterin te bedienen is. Met de chauffeur kan gecommuniceerd worden door middel van een scheepstelegraaf, waarmee de chauffeur opdracht gegeven kon worden om sneller of langzamer te gaan, links- of rechtsaf en dergelijke.

De bijzondere bolide staat normaliter in het Louwman Museum in Den Haag maar stond nu op Pebble Beach 2012. Bekijk onderstaand het filmpje waarin Evert Louwman Jay Leno alles vertelt over de Swan Car.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding