Ook de auto moet weer een beleving worden. Eén van de dingen die in de strijd worden gegooid zijn experience centres. De eerste in Nederland was van Peugeot. Inmiddels zijn de deuren weer gesloten en geeft de huidige directeur Nederland Phil Robson ruiterlijk toe dat het niet het beoogde succes was. Alleen Tesla heeft in Nederland nog een dergelijk soort vestiging.

Onlangs was ik in Berlijn en daar struikel je over de experience centres. Letterlijk bijna ieder merk heeft in één van de grote winkelstraten zo’n experience centre. Alleen al op de Kurfürstendamm, dé winkelstraat van Berlijn, kom je er binnen een straal van honderd meter drie tegen. Tesla, BMW en Audi mengen zich daar met alle beschikbare middelen onder het winkelend publiek. Mercedes zit Unter der Linden en pakt het net even iets chiquer aan en combineert de belevenis met een prachtig restaurant. Nee, je kunt in deze centers geen auto kopen. Al zou je het willen en contant afrekenen. Beleving is er het sleutelwoord. Persoonlijk vond ik het Volkswagen Erlebnis een schot in de roos. Alle merken van het concern zijn er vertegenwoordigd, van Skoda tot Bugatti. En niet te vergeten de motoren van Ducati kan je bewonderen binnen de ongetwijfeld superdure vierkante meters van de Französische Strasse.

Het waren echter niet de merken die mij opvielen, het waren de mensen die er binnen liepen. Moeders met kinderwagens en ronddartelende peuters spelend tussen de glanzende bolides naast pubers met telefoons, roodgloeiend van het fotograferen vanuit alle hoeken en standen. De zestigplussers deden zich tegoed aan een Kaffee mit Kuchen, vanuit het open restaurant goedkeurend het bonte speelveld opnemend. Volwassen vaders namen een foto van foto’s van de spelers van de voetbalclubs Hannover 96, Werder Bremen en Schalke 04 waarvan het merk sponsor is. Kortom alle doelgroepen van het merk leken zich aangesproken te voelen door het Volkswagen Erlebnis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding