De aanzienlijke brandstofreductie is mogelijk dankzij een elektronisch klepbesturingssysteem, dat alle kleppen afzonderlijk kan aansturen. Die boodschap bracht chef Rinaldo Rinolfi van Fiat’s motorenontwikkelafdeling op het congres van Automotive News Europe. Daling van het brandstofverbruik is de belangrijkste drijfveer voor verdergaande motorenontwikkeling, vindt Rinolfi – en niet de emissienormen, want die kunnen al met de huidige techniek worden gehaald. In de optiek van Rinolfi moet de nieuwe benzinemotor meer koppel leveren bij lagere toerentallen voor dezelfde ‘fun to drive’ als een moderne diesel. De motor die hem voor ogen staat (kleine inhoud, kleine turbo en elektronische klepbesturing) zou een kwart minder CO2 uitstoten. Zou een dergelijke motor op aardgas draaien, dan is de CO2-reductie zelfs vijftig procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding