‘Biobrandstof leidt tot torenhoge olieprijzen’

Olielandenclub Opec begint zich een beetje zorgen te maken.

Opec heeft westerse landen gewaarschuwd dat hun inspanningen biobrandstof te ontwikkelen het risico met zich meebrengen dat de olieprijzen ‘door het dak’ zullen gaan. De secretaris-generaal van Opec (organisation of petroleum exporting countries), Abdalla El-Badri, zegt in Financial Times dat het machtige kartel overweegt zijn investeringen in nieuwe olieproductie te verlagen. Opec heeft ongeveer veertig procent van de wereldwijde olieproductie in handen. De waarschuwing kwam op het moment dat de G8, de zeven rijke industrielanden en Rusland, in Duitsland bijeen zijn. Klimaatverandering staat bovenaan de agenda. De VS en Europa willen met de inzet van biobrandstof het probleem aanpakken. Bovendien willen ze minder afhankelijk worden van olie. President Bush van Amerika heeft beloofd het (fossiele) brandstofverbruik van de VS te verminderen met twintig procent in de komende tien jaar door zuinigere auto’s en door de inzet van biobrandstof. Volgens Opec zou biobrandstof (van de eerste generatie, red.) op den duur weleens helemaal niet duurzaam kunnen blijken te zijn omdat het concurreert met voedselvoorziening. Volgens El-Badri zal de biobrandstofpolitiek problemen gaan geven. “Straks krijg je de aardolie niet en je krijgt de ethanol niet.” En dan, zo waarschuwt hij, zouden de olieprijzen ‘door het dak’ gaan. De olielanden zullen hun investeringen op lange termijn ‘heroverwegen’ als ze niet voldoende zekerheid zien aan de vraagkant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Biobrandstof leidt tot torenhoge olieprijzen’ - Automobielmanagement.nl

‘Biobrandstof leidt tot torenhoge olieprijzen’

Olielandenclub Opec begint zich een beetje zorgen te maken.

Opec heeft westerse landen gewaarschuwd dat hun inspanningen biobrandstof te ontwikkelen het risico met zich meebrengen dat de olieprijzen ‘door het dak’ zullen gaan. De secretaris-generaal van Opec (organisation of petroleum exporting countries), Abdalla El-Badri, zegt in Financial Times dat het machtige kartel overweegt zijn investeringen in nieuwe olieproductie te verlagen. Opec heeft ongeveer veertig procent van de wereldwijde olieproductie in handen. De waarschuwing kwam op het moment dat de G8, de zeven rijke industrielanden en Rusland, in Duitsland bijeen zijn. Klimaatverandering staat bovenaan de agenda. De VS en Europa willen met de inzet van biobrandstof het probleem aanpakken. Bovendien willen ze minder afhankelijk worden van olie. President Bush van Amerika heeft beloofd het (fossiele) brandstofverbruik van de VS te verminderen met twintig procent in de komende tien jaar door zuinigere auto’s en door de inzet van biobrandstof. Volgens Opec zou biobrandstof (van de eerste generatie, red.) op den duur weleens helemaal niet duurzaam kunnen blijken te zijn omdat het concurreert met voedselvoorziening. Volgens El-Badri zal de biobrandstofpolitiek problemen gaan geven. “Straks krijg je de aardolie niet en je krijgt de ethanol niet.” En dan, zo waarschuwt hij, zouden de olieprijzen ‘door het dak’ gaan. De olielanden zullen hun investeringen op lange termijn ‘heroverwegen’ als ze niet voldoende zekerheid zien aan de vraagkant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding