Porsche toont Cayenne Hybride

Porsche heeft in Stuttgart een hybride prototype van zijn Cayenne SUV gepresenteerd.

Het is de eerste glimp van een auto die aan het eind van dit decennium leverbaar wordt. Op dit moment is de Porsche Cayenne Hybrid in staat tot een gemiddeld brandstofverbruik van 9,8 liter per honderd kilometer volgens de normen van de nieuwe Europese rijcyclus (NEDC). Door de auto verder door te ontwikkelen, hopen de Porsche-ingenieurs uit te komen op een gemiddeld verbruik van 8,9 liter per honderd kilometer. Het hart van de Porsche Cayenne Hybrid is de zogeheten Hybrid Manager, die de drie belangrijkste onderdelen van de aandrijflijn – de verbrandingsmotor, de elektromotor en de accu – coördineert. De Hybrid Manager houdt ongeveer twintigduizend parameters in het oog; een normaal motormanagementsysteem zesduizend. Andere technieken van de Cayenne Hybrid die het verbruik helpen drukken, zijn de stuurbekrachtiging, vacuümpomp voor de remmen en de airconditioning. Deze werken namelijk op elektriciteit en niet op de motor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Porsche toont Cayenne Hybride - Automobielmanagement.nl

Porsche toont Cayenne Hybride

Porsche heeft in Stuttgart een hybride prototype van zijn Cayenne SUV gepresenteerd.

Het is de eerste glimp van een auto die aan het eind van dit decennium leverbaar wordt. Op dit moment is de Porsche Cayenne Hybrid in staat tot een gemiddeld brandstofverbruik van 9,8 liter per honderd kilometer volgens de normen van de nieuwe Europese rijcyclus (NEDC). Door de auto verder door te ontwikkelen, hopen de Porsche-ingenieurs uit te komen op een gemiddeld verbruik van 8,9 liter per honderd kilometer. Het hart van de Porsche Cayenne Hybrid is de zogeheten Hybrid Manager, die de drie belangrijkste onderdelen van de aandrijflijn – de verbrandingsmotor, de elektromotor en de accu – coördineert. De Hybrid Manager houdt ongeveer twintigduizend parameters in het oog; een normaal motormanagementsysteem zesduizend. Andere technieken van de Cayenne Hybrid die het verbruik helpen drukken, zijn de stuurbekrachtiging, vacuümpomp voor de remmen en de airconditioning. Deze werken namelijk op elektriciteit en niet op de motor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding