Vanaf dit jaar kunnen steden en regio’s in Duitsland ter bevordering van de luchtkwaliteit stadscentra, verkeersknooppunten en sommige drukke verkeerswegen tot milieuzone verklaren. Voertuigen die zo’n zone inrijden moeten zijn voorzien van een Umweltplakette, óók als het voertuig voldoet aan de normen die gelden voor de Umweltzone. Ook voor auto’s met een buitenlandse registratie is een milieusticker verplicht dus ook voor Nederlandse. Op 1 oktober startten de eerste steden met de invoering van een Umweltzone. Voor de Umweltplakette zijn vier emissieklassen gedefinieerd. Klasse 1 komt overeen met de hoogste uitstoot van fijnstof en komt niet in aanmerking voor een Umweltplakette. Naarmate voertuigen minder fijnstof uitstoten, komen deze voor een hogere klasse in aanmerking. Klasse 4 (de groene Umweltplakette) zijn voertuigen die gegeven de huidige indeling het minste fijnstof uitstoten. Auto’s die rijden op benzine of lpg en die voorzien zijn van een geregelde katalysator kunnen voor deze klasse in aanmerking komen. Voertuigen met een dieselmotor zullen aan de meest recente emissie-eisen moeten voldoen voordat ze voor de Klasse 4 in aanmerking komen. Auto’s met een retrofit roetfilter kunnen één hogere emissieklasse halen. Bij TüV Nord is te zien hoe men aan een Umweltplakette komt. http://www.tuev-nord.nl/Keuringen/Umweltplakette.htm

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding