Op de route van 4400 kilometer van Los Angeles via Chicago naar Detroit verbruikte de Smart Fortwo gemiddeld 4,8 liter per 100 kilometer. De dieselversies namen genoegen met 3,9 liter en de grote Mercedes E-Klasse Bluetec had niet meer dan 5,8 liter diesel per 100 kilometer nodig. Een groot deel van de rit werd afgelegd via de beroemde Route 66 waarbij de auto’s afwisselend werden bestuurd door journalisten uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Ze reden over verlaten snelwegen, door woestijnen, via bergpassen en door drukke steden. Winterse weersomstandigheden met vers gevallen sneeuw en temperaturen die daalden tot min 15 graden Celcius maakten het extra lastig. Met de introductie van de E-Klasse Bluetec in 2006 luidde Mercedes-Benz een nieuw tijdperk voor dieselmotoren in de VS dat nog steeds erg afwijzend staat tegenover de diesel. Maar de E-Klasse zakensedan is krachtig en zuinig en is bovendien de schoonste dieselmotor ter wereld. Hij scoort beter dan de strengste emissie-eisen voorschrijven. De E-Klasse Bluetec werd door journalisten in de VS uitgeroepen tot ‘2007 World Green Car’. Inmiddels is Bluetec ook in Europa leverbaar in de E 300 Bluetec.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding