Is het mogelijk met een ‘stadsauto’ op één liter brandstof verder te komen dan het record van 557 kilometer? Zes Nederlandse teams van studenten en scholieren gaan van 22 tot 25 mei 2008 de uitdaging aan tijdens de 24e Shell Eco-marathon. Op het racecircuit van het Franse Nogaro stellen zij alles in het werk om de Nederlandse prijzenoogst van een jaar geleden te overtreffen. Met hun zelfontwikkelde voertuigen nemen ze het op tegen zo’n tweehonderd collega-teams uit 25 Europese landen. De uitdaging van de Shell Eco-marathon: zo ver mogelijk rijden op zo weinig mogelijk brandstof. Dat gebeurt in twee categorieën: prototypes (futuristische designs, nadruk op lichte materialen en aerodynamica) en urban concepts (stadsauto geïnspireerd door de meer conventionele voertuigen en dagelijks gebruik). Het record uit 2005 bij de prototypes’ staat op naam van de studenten van de Polytechnische School van Zürich: 3.836 kilometer op één liter brandstof. Bij de urban concepts is het record met 557 kilometer in Nederlandse handen:de Haagse Hogeschool/Academie voor Engineering. De deelnemende teams kunnen kiezen uit vier brandstofcategorieën: benzine, diesel, lpg en alternatieve energiebronnen (biobrandstof, GtL, waterstof en zonne-energie). “De meest innovatieve ideeën in de zoektocht naar oplossingen voor het wereldwijde energieprobleem zullen komen van de jeugd van nu”, zegt Jeroen van der Veer, de hoogste baas van Shell. “Door tijdens het traject van de Shell Eco-marathon te experimenteren met technologie, kunnen de studenten en scholieren laten zien dat nieuwe invalshoeken goed zijn voor nieuwe oplossingen.” Centraal staan duurzame mobiliteit, milieubewustzijn en het ontwikkelen van betaalbare alternatieven voor huidige fossiele brandstoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding