TNT Post Pakketservice laat zeshonderd van zijn bestelwagens voorzien van een speciaal in Duitsland ontwikkeld roetfilter. Dit gesloten roetfilter is ontwikkeld door de firma DES Diesel Exhaust Systems GmbH en reduceert de uitstoot van roet met vrijwel honderd  procent. De samenwerkende partijen leveren op deze manier een bijdrage aan het verminderen van de lokale luchtverontreiniging door roetuitstoot.

 

TNT wil het wagenpark minder belastend maken voor mens en milieu en heeft daarvoor het Driving Clean-programma opgezet. In dat kader presenteerde TNT Post Pakketservice in 2006 al zo’n zestig bestelwagens die op biodiesel rijden en dit jaar worden bijna zeshonderd wagens voorzien van een gesloten roetfilter. Tom Groenewegen van TNT Post Pakketservice is initiatiefnemer van dit project: "Het is geweldig dat we de partijen bij elkaar hebben kunnen brengen en dat we een gesloten filter hebben dat geschikt is voor ‘stop and go’ ritten, waar gewone roetfilters niet bij werken. Bovendien is het filter geschikt voor biobrandstof, wat we nu in Amsterdam uitvoerig testen."

 

TNT Post Pakketservice legt vooral korte trajecten af in dichtbevolkte binnensteden. Tot op heden was er geen geschikt roetfilter voor deze ‘stop and go’ ritten beschikbaar. Halfopen roetfilters met een relatief laag rendement hebben volgens TNT een te geringe impact op de lokale luchtkwaliteit. Raymond Gense, manager duurzame ontwikkeling bij Pon: "Wij hebben VW Duitsland overgehaald actief deel te nemen aan de ontwikkeling van een gesloten roetfiltersysteem voor de Volkswagens van TNT. Uiteindelijk hebben roetfilterfabrikant DES en VW een goed werkend systeem weten te ontwikkelen voor ‘stop and go’ ritten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding