Gemeenten hebben de juridische bevoegdheid om een milieuzone in te stellen. Uit onderzoek blijkt echter dat het weren van de oudste auto’s (veertien jaar en ouder) bijna geen milieuwinst oplevert. Dat gebeurt pas wanneer voor auto’s van vijf jaar en ouder een streng toelatingsregime geldt. Het kabinet vraagt zich daarom af of de kosten en de gevolgen van een milieuzone in verhouding staan tot de milieuwinst.

Gelet op de andere maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit zijn milieuzones voor personenauto’s ook niet nodig, verwacht het kabinet. Als gemeenten toch besluiten een milieuzone voor personenauto’s in te stellen, dan moeten de toegangseisen moeten zijn gebaseerd op de vervuilende uitstoot en niet op de leeftijd van een auto. Ook dient er onderlinge uniformiteit te zijn en een landelijke aanpak van toegangsregimes. Dat is nu al zo voor vrachtwagen en bestelauto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding