Het gaat niet alleen om auto’s maar ook om vrachtwagens, bussen en boten. De provincies willen allereerst een instrument ontwikkelen om verschillende biobrandstoffen te screenen op duurzaamheid. Op basis daarvan willen de provincies duurzame brandstoffen stimuleren door onder andere bij de dragen aan de opzet van minimaal twee vulpunten van bio/aardgas, bio-ethanol en biodiesel per provincie. Ook zullen de provincies hun eigen wagenpark verduurzamen. Daarnaast wordt duurzaamheid onderdeel van de aanbestedingen van openbaar vervoer- concessies. Dit en meer actiepunten staan beschreven in de Toekomstagenda en Actieplan duurzame biobrandstoffen Noord-Nederland. 

De Gedeputeerde Staten van de drie provincies hebben de agenda en het actieplan in hun eigen vergaderingen goedgekeurd, aldus het Platform Schone Voertuigen.

 

Ook in de provincie Flevoland wordt het rijden op schone brandstoffen gestimuleerd. Met de campagne ‘Flevoland rijdt schoon’ willen de provincie en de gemeente Almere, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde de kip-ei-problematiek rond het rijden op schone brandstoffen doorbreken. Het project richt zich tegelijkertijd zowel op exploitanten van tankstations als op organisaties, bedrijven en particulieren die kunnen overstappen op schone brandstoffen.

Inmiddels zijn er bijeenkomsten geweest met exploitanten van tankstations en met wagenparkbeheerders uit de provincie. In het kader van de campagne worden afspraken gemaakt met exploitanten van tankstations en wagenparkbeheerders over hoeveelheden auto’s en te openen tankstations. Ook bereidt de provincie een subsidieregeling voor om de aanschaf van auto’s op schone brandstoffen te stimuleren. Lees meer op www.flevolandrijdtschoon.nl.