CEO Tadashi Arashimi van Toyota Motor Europe zei dat aan de vooravond van de autosalon van Genève. In Europa wil Toyota met de Prius dit jaar nog vijftien procent groei realiseren, wat een afzet betekent van zestigduizend exemplaren.

Sinds de komst van de Prius in 2002 zijn er rond 180 duizend exemplaren verkocht, waarvan in ons land vorig jaar 6.500 (2007: 2.226). De nieuwste versie arriveert begin juli bij de dealers. De verkoop is volgens Pieter van der Velden, directeur van Toyota-importeur Louwman & Parqui, niet in te schatten. Hij hoopt weliswaar het aantal van 2008 te evenaren, "maar niemand kan in de huidige situatie ook maar iets zinnigs zeggen."

Topman Arashimi zei dat Toyota zich blijft concentreren op R&D en dat het bedrijf zich moet concentreren op de tijd van na de huidige financiële crisis. Toyota is van plan vanaf 2010 met 150 exemplaren van een plug-in hybride te komen, die worden ingezet voor tests in Europa. Die ervaringen zijn belangrijk voor Toyota’s plan van Toyota om in 2012 de opvolger van nu in Genève debuterende Prius te gaan leveren met een litium-ion accu. Begin 2010 moeten volgens Arashimi meer dan tien hybride versies van Toyota op de markt zijn. In 2020 zou van elk Toyota-model een hybride versie beschikbaar moeten zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding