Ook de autoindustrie brengt steeds meer attractieve auto’s af fabriek uit op aardgas. Zoals recentelijk de Volkswagen Passat TSI Ecofuel, de Mercedes Benz B-Klasse, de Opel Zafira Turbo en de Fiat Grande Punto. Op dit moment is er al een ruime keuze in personenauto’s, lichte bestelauto’s, light trucks en bussen. Ook in het zwaardere segment vrachtwagens is er voldoende aanbod op aardgas.
Kijkend naar de wereldwijde en Europese ontwikkeling is er een versnelde groei in het rijden op aardgas, zo stelt de Nederlandse organisatie Aardgas Mobiel. Wereldwijd rijden er tien miljoen aardgasauto’s met een verdubbeling in de laatste twee jaar. Ruim één miljoen daarvan rijdt in Europa, met een sterke ontwikkeling in Italië en Duitsland. In Nederland blijft de ontwikkeling in de personenautomarkt achter maar in 2010 zullen wel ruim zeshonderd bussen van het openbaar vervoer op aardgas rijden. Het gebruik van aardgas in de automobiliteit zorgt voor een concrete vermindering van de uitstoot van gezondheidschadelijk fijnstof, NOx en NO2. Het verlaagt ook het CO2-uitstoot ten opzichte van benzineauto’s met ongeveer een kwart. Rijden op aardgas maakt de transitie naar groengas (gas uit afval) mogelijk. En daarmee kan vrijwel CO2-neutraal worden gereden.
Vanaf twaalfduizend kilometer is rijden op aardgas nu economisch aantrekkelijk. Een kilogram aardgas kost zeventig cent en heeft dezelfde energiewaarde van een liter diesel. Veel aardgas personenauto’s kennen een energielabel A en vallen qua bijtelling in het bijtellingtarief van twintig procent. Aardgas is op dit moment de schoonste brandstof voor automotive toepassingen, aldus Aardgas Mobiel. Bij het gebruik van groengas is de CO2-uitstoot van ‘well-to-wheel’ ook nog eens nihil.
Bij de inzet van aardgas en groengas wordt de energiemix wezenlijk verbeterd. Ook de ‘security of supply’ wordt verbeterd omdat Nederland zelf over aardgas beschikt en de locale productie van groengas zeker niet afhankelijk is van invoer vanuit het buitenland. Het inzetten van het eigen en milieuvriendelijke aardgas/groengas in de automobiliteit is voor Nederland een van de meest praktische, direct toepasbare en voor de hand liggende middelen om de luchtkwaliteit en CO2-reductiedoelstellingen te realiseren.
Op de komende AutoRAI (31 maart tot 12 april) is Aardgas Mobiel met zijn partners aanwezig in de zogenaamde Green & Innovations World in hal 9. Aardgas Mobiel is een onafhankelijk samenwerkingsverband dat het rijden op aardgas en groengas in Nederland bevordert. In Aardgas Mobiel zijn partijen vanuit verschillende branches en sectoren vertegenwoordigd. Aardgas Mobiel werkt samen met locale en provinciale overheden en ook met organisaties zoals Senter Novem en RAI.

 

www.aardgasmobiel.nl

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding