Dat blijkt uit een overzicht van de vandaag gepubliceerde toptien van zuinige auto’s van de ANWB en Stichting Natuur en Milieu. Opvallend is dat de zuinigste auto te vinden is in de categorie middelgrote benzineauto’s en zelfs zuiniger is dan de nummer één uit de kleine benzineklasse. Dat is de Toyota IQ (99 gram CO2 per km). De nieuwe Toyota Prius – waarvan de uitstoot is gedaald van 104 naar 89 gram CO2  per km ten opzichte van de vorige editie – wordt in juni in Nederland verwacht en zal op de AutoRAI worden gepresenteerd. De nieuwe Honda Insight komt binnen op nummer twee in de klasse middelgroot. Deze auto is niet alleen zuinig (101 gram  CO2 per km) maar heeft ook een laag verbruik van 1 op 22,7. Het voertuig leert de bestuurder zuinig rijden door middel van het systeem ‘Eco Assist’. Dit systeem geeft feedback over het verbruik en het rijgedrag en motiveert de bestuurder door een puntensysteem. Zowel de Toyota Prius als de Honda Insight vallen op door de toepassing van hybride techniek. Nieuwkomers in de Top 10 zijn onder meer: Suzuki Alto (103 gram per km),  de Toyota Auris (135 gram per km), de KIA Cee’d (137 gram per km) en de Nissan Note (139 gram per km).
ANWB en Stichting Natuur en Milieu brengen elk kwartaal nieuwe lijsten uit van de zuinigste benzine- en dieselauto’s binnen een aantal klassen. Dit doen zij om particu­lieren en (lease)bedrijven te helpen bij het maken van een klimaatvriendelijke en kostenbesparende keuze. Mede dankzij deze lijsten neemt het marktaandeel van kleine, zuinige auto’s gestaag toe.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding