Minister-president Balkenende en minister Eurlings nemen het plan vanavond rond 21 uur in ontvangst. Een brede coalitie steunt het actieplan: gemeente Amsterdam, ANWB, Athlon Car Lease, Eneco, Prorail en Rabobank. Samen lossen zij het startschot voor het Formule E-team voor elektrisch rijden.

Alle plannen voor elektrisch rijden gaan tot nu toe over een enkel onderdeel van elektrisch rijden zoals auto’s die nog op de markt moeten komen, oplaadpunten of maatregelen die het kabinet moet nemen. ‘Het actieplan elektrisch rijden is het eerste masterplan voor een grootschalige introductie van elektrische auto’s in Nederland. Van tweeduizend auto’s eind 2010 wordt stapsgewijs toegewerkt naar een miljoen elektrische auto’s op de weg in 2020. Alle facetten van elektrisch rijden komen in het actieplan aan de orde: de infrastructuur (oplaadpunten, netcapaciteit), de productie van elektriciteit, de ontwikkeling van accu’s, maar ook de rol van de consument en overheid en de nieuwe kennis die nodig is bij garages en wegenwacht. Bij elk actiepunt wordt aangegeven welke partij daarbij aan zet is. Wij vragen het kabinet dit actieplan te steunen en de invulling over te laten aan een in te stellen Formule E-team voor elektrisch rijden’, aldus Natuur en Milieu.
Voorzitter Mirjam de Rijk van Natuur & Milieu zegt overigens op zoek te zijn naar een onafhankelijke voorzitter voor het formule E-team. "Iemand met het postuur van bijvoorbeeld Ruud Lubbers. Die lijkt ons wel geschikt." In 2020 moeten dus een miljoen elektrische auto’s rondrijden, tegen die tijd moeten alle kinderziektes zijn overwonnen. De Rijk benadrukt dat zij momenteel diverse pilots wil opstarten met bedrijven en leasemaatschappijen. Particulieren komen pas later aan bod.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding